Asociația Dog Assist în colaborare cu Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și cu sprijinul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, Catedra de Psihopedagogie Specială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj (UBB), al Facultății de Medicină Veterinară, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca (USAMV-CN) și al Societății Române de Antrozoologie anunță organizarea pentru sesiunea de iarnă a anului universitar 2015-2016, a programului „Keep Calm with Dogs” (Camera cu Câini), program de reducere a stresului studenților aflați în sesiune. Programul a mai fost implementat în perioada anului universitar 2013-2014, fiind reluat în acest an pentru studenții din cadrul UBB și USAMV-CN, dar și pentru cadrele didactice.

Conceput pe modelul „puppy room”, implementat în universități din țări precum Anglia, Statele Unite ale Americii sau Canada, programele de acest tip integrează interacțiunea om-animal și beneficiile aduse de aceasta în activități cu scop recreativ pentru studenți. Simpla prezență a unui animal s-a dovedit a fi benefică, iar studiile menționează printre beneficiile interacțiunii cu un animal de companie scăderea nivelului de stres (prin scăderea nivelului de cortisol), scăderea anxietății și a simptomelor depresive, dar și a sentimentului de singurătate, reducerea presiunii arteriale și eliberarea de serotonină, dopamină și oxitocină, responsabile cu starea de bine și de relaxare. Astfel, ne propunem prin activitățile interactive, alături de câinii special pregătiți pentru a lucra cu beneficiari de toate tipurile, să îi ajutăm pe studenți să lupte cu stresul sesiunii, îmbunătățindu-și atât abilitățile de învățare, cât și performanțele școlare ulterioare.

Astfel, pe perioada sesiunii de iarnă, în fiecare sâmbătă, vor fi organizate câte două sesiuni de activități asistate de animale cu scopul reducerii stresului și a anxietății studenților, relaxarea și implicit îmbunătățirea ulterioară a abilităților de învățare a acestora, cât mai ales creșterea stării de bine a participanților. Activitățile structurate vor fi de grup și se vor desfășura în prezența și cu implicarea activă a câinilor de terapie, respective a câinilor aflați în programul de pregătite pentru câini de terapie ai Asociației Dog Assist și vor fi coordonate de specialiști din cadrul asociației (specialiști în terapie asistată de animale și dresaj canin, psihologi, psihopedagogi, psihoterapeuți, medici veterinari etc).

Ședințele vor avea loc în perioada 23 ianuarie – 20 februarie, ora 16.30 – 17.30, respectiv 18.00 – 19.00, pe strada Minerilor, Nr. 85, clădirea FSPAC 2, sala T1, iar înscrierile se vor face pe baza formularului accesibil în curând pe pagina www.facebook.com/DogAssist, respectiv www.dogassist.ro .

Accesul va fi liber pentru toți studenții și cadrele didactice ale Universității Babeș-Bolyai și USAMV-CN, însă se va realiza doar pe baza înscrierilor prealabile.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la: Asociația Dog Assist, contact@dogassist.ro, https://www.facebook.com/DogAssist, persoană de contact Camelia Mosoia, coordonator programe Asociația Dog Assist, telefon 0743 218 076, e-mail contact@dogassist.ro .