Terapia asistată de animale (TAA)

Terapia asistată de animale (TAA) este o intervenție orientată înspre un scop, în cadrul căreia un animal ce îndeplinește criterii specifice este o parte integrantă a procesului terapeutic. TAA este furnizată prin intermediul unui specialist, care lucrează împreună cu animalul în cadrul procesului de terapie. Pe baza planului de intervenție întocmit anterior, în cadrul ședințelor de terapie standard sunt introduse elemente de TAA, activități ce se bazează pe interacțiunea om-animal, consonante cu scopurile terapeutice stabilite. Un animal de terapie este un animal care, în prealabil, a fost evaluat, pregătit și certificat, având rolul de a facilita relația dintre beneficiar și terapeut.

TAA facilitează funcționarea socială, emoțională și cognitivă a unui beneficiar, oferă eficacitate educațională și motivațională pentru participant, ajutând la atingerea obiectivelor terapeutice sau la optimizarea stării de sănătate a acestuia. TAA poate fi oferită într-o varietate de contexte și poate fi integrată în terapia individuală, dar și în terapia de grup. Procesul terapeutic este documentat și evaluat.

Activitățile asistate de animale (AAA)

Activitățile asistate de animale (AAA) grupează activități ce se bazează pe interacțiunea om – animal, având un scop recreațional și un caracter spontan, nefiind ghidate de un protocol anterior stabilit. Obiectivele nu sunt monitorizate ori cuantificate, AAA oferind oportunităţi motivaţionale, educaţionale şi/sau recreaţionale de îmbogăţire a calităţii vieţii.

Vizitele în spitale, clinici, centre de îngrijiri a vârstnicilor, în cadrul cărora animalul oferă ocazia beneficiarului să interacționeze cu el prin activități de plimbat, mângâiat, periat, joc spontan, toate cu caracter informal și recreativ, reprezintă câteva exemple de activități asistate de animale care conferă acceptare necondiționată, bucurie și stare de bine beneficiarului. De asemenea, AAA pot fi surse de suport sau factori distractori în timpul situațiilor percepute ca fiind amenințătoare, ajutând beneficiarul să se decentreze de pe propriul distres.

Cui se adreseaza?

Terapia și activitățile asistate de animale (TAAA) se adresează unei game largi de beneficiari. Persoane provenind din medii diferite, tipici sau cu diverse tulburări sau dificultăți (fizice, emoționale, psihologice) beneficiază de pe urma TAA, datorită faptului că interacțiunea om – animal reușește să nu se supună constrângerilor de nici un fel, oferind beneficiarilor confort, afecțiune și înțelegere, în mod necondiționat.

  • Eficiența TAAA a fost dovedită la toate categoriile de vârstă, atât în cazul copiilor și adolescenților, cât și al adulților și vârstnicilor.
  • Persoanele cu diferite tulburări pot beneficia de pe urma TAAA, precum persoane cu dizabilități fizice, persoane hipoacuzice, nevăzătoare, victime ale unor traume sau abuz sexual, persoane suferinde de boli cardiace, durere cronică sau cancer, persoane cu diferite adicții.
  • TAAA este folosită cu succes în tulburări emoționale sau alte tulburări ce implică factori psihologici (tulburări de spectru autist, schizofrenie, fobii, sindromul Down, tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate – ADHD, tulburări de comportament etc).
  • În același timp, TAAA se adresează și acelora care doresc să meargă în direcția dezvoltării personale, dezvoltării abilităților sociale sau a celor de comunicare, a capacității de organizare și altele.
  • Animalele pot fi folosite în diferite medii, precum închisori, azile, instituții pentru persoane cu tulburări mentale, spitale, școli.

Beneficii

TAAA au la bază interacțiunea om – animal, acesta din urmă fiind, înainte de orice, o sursă de acceptare necondiționată și acționând ca un catalizator în relația dintre beneficiar și terapeut. Beneficiile TAAA ar presupune o listă foarte extinsă. Totuși, menționăm câteva dintre acestea:

  • Scad nivelul de stres, anxietate și depresie, cât și sentimentul de singurătate;
  • Cresc nivelul de activitate prin activități fizice;
  • Îmbunătățesc gradul de socializare și ajută la dezvoltarea abilităților sociale, a celor de comunicare și a abilităților empatice;
  • Îmbunătățesc deprinderile atenționale, focalizând beneficiarul pe acțiuni prezente;
  • Dezvoltă abilitățile de îngrijire, responsabilizează beneficiarul și crește nivelul de autonomie;
  • Reglează comportamentelor disfuncționale și cele de imitare prin folosirea câinelui ca și recompensă;
  • Acționează ca sursă de suport sau factor distractor în timpul situațiilor percepute ca fiind amenințătoare;
    cresc starea de bine și stima de sine;
  • Îmbunătățesc motricitatea fină și grosieră, echilibrul și postura corporală;
  • Promovează o atitudine pozitivă și respect față de natură și ființele vii;
  • Oferă oportunități de recreere, relaxare și interacțiuni pozitive (atât cu animalul, cât și cu alte persoane);
  • Îmbunătățesc o serie de parametri fiziologici (tensiunea arterială și ritmul cardiac scad, se secretă serotonina și dopamina – care oferă o stare de bine), scade ocurența alergiilor și problemelor respiratorii.

Prieteni ai Asociatiei

Sprijină activitățile noastre!

Cum faci asta?

  • Hotărându-te să suporți cheltuielile unui câine sau a unei echipe TAA;
  • Finanțând diferite proiecte și evenimente;
  • Prin donații individuale sau în numele organizației pe care o reprezinți;
  • Implicându-te în acțiunile pe care le organizăm cu regularitate;
  • Direcționând 2% din impozitul pe venit către Asociația DOG ASSIST

Contacteaza-ne. Implica-te!

10 + 14 =