2 Aprilie este Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, marcată printr-un eveniment global numit Light It Up Blue, în cadrul căruia muzee, poduri, săli de spectacole sau alte clădiri importante sunt iluminate cu albastru, culoarea simbolică a acestei zile, pentru a crește gradul de conștientizare a tulburărilor din spectrul autist.

Autismul este o tulburare neurobiologică de dezvoltare cu debut înainte de vârsta de 3 ani, ce prezintă simptome precum afectarea capacității persoanei de a interacționa pe plan social și a comunica, prin comportamente stereotipe și repetitive, prin rezistență la schimbare și deficite la nivelul interpretării și manifestării emoțiilor. Chiar dacă este vorba de o afecțiune ce se manifestă pe tot parcursul vieții, o intervenție timpurie prin educație și sprijin acordat familiei reprezintă principalele modalități care contribuie la ameliorarea condiției persoanelor afectate.

În România, conform statisticilor publicate de Ministerul Sănătății, în anul 2012 erau declarate 7.179 de persoane dianosticate cu tulburări de spectru autism, însă numărul real este mai mare, datorită lipsei unui diagnostic.

În 2 aprilie 2014 Asociația Autism Transilvania a pregătit o serie de evenimente pentru a marca acest eveniment internațional, inițiativă căreia Asociația Dog Assist i se alătură și în acest an. Și tu poți contribui la eforturile mondiale de conștientizare și atenționare a publicului larg asupra nevoilor speciale ale persoanelor cu autism si ale familiilor acestora. Implică-te la dinamizarea procesului de implementare a celor mai eficiente modalități de îngrijire, educație, și integrare în comunitate a persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist.

Mai multe informații puteți găsi pe website-ul Asociației Autism Transilvania.